Συχνές Ερωτήσεις​

Βρες άμεσα τις απαντήσεις που ψάχνεις για την ακίνητη περιουσία σου

Πώς θα μάθω αρχικά αν μπορώ να εντάξω το ακίνητό μου στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Πολύ εύκολα! Χρησιμοποίησε την Smart Online εφαρμογή i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 και σε λιγότερο από 2’ θα ξέρεις αν το ακίνητό σου είναι αρχικά επιλέξιμο από το πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσεις τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα για κάποιο ακίνητο;

Δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κάποιο εμπράγματο δικαίωμα (Πλήρη κυριότητα ή Επικαρπία ή Ψιλή κυριότητα) ανεξαρτήτως ποσοστού στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Τι είδους ακίνητα αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Αφορά μεμονωμένα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες (τύπου Α ή τύπου Β). Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορά μόνο ακίνητα με χρήση κατοικίας και όχι με επαγγελματική χρήση, όπως καταστήματα, γραφεία, κτλ.

Πότε μια κατοικία μπορεί να είναι επιλέξιμη;

Όταν καλύπτει μαζί και τα τέσσερα(4) παρακάτω κριτήρια:

 1. Να έχει χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία κάποιου προσώπου όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του (έντυπο Ε1- 2019 ή 2018 ή 2017) ή να χρησιμοποιείται/θα χρησιμοποιηθεί εντός του 2020 ως κύρια κατοικία κάποιου προσώπου όπως θα προκύπτει από υπεύθυνη δήλωσή του
 2. Να υφίσταται νόμιμα
 3. Να έχει καταταχθεί σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ, βάσει πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) με ημερομηνία έκδοσης από τις 27/11/2017 και μετά
 4. Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα
Το πρόγραμμα μιλάει για κύρια κατοικία. Ποια θεωρείται κύρια κατοικία;

Αυτή που δηλώνεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) του προσώπου που την χρησιμοποιεί. Ο χρήστης μπορεί και να είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη. Για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 αρκεί κάποιο πρόσωπο (όχι απαραίτητα ο ιδιοκτήτης) να έχει δηλώσει το ακίνητο ως κύρια κατοικία στη φορολογική του δήλωση (έντυπο Ε1).

Ποιό φορολογικό έτος έπρεπε να είναι δηλωμένο το ακίνητο μου ως κύρια κατοικία από κάποιο πρόσωπο;

Το φορολογικό έτος 2019. Αν κατά το 2019 το ακίνητο δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία από κάποιο πρόσωπο τότε το πρόγραμμα κάνει αποδεκτό να ήταν δηλωμένο το ακίνητο ως κύρια κατοικία από κάποιο πρόσωπο το φορολογικό έτος 2018 ή το φορολογικό έτος 2017.

Πώς θα υπολογίσω το ακριβές ποσοστό επιχορήγησης που δικαιούμαι;

Με πολύ απλά βήματα η Smart Online εφαρμογή i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 θα υπολογίσει το δικό σου ποσοστό επιχορήγησης σε λιγότερο από 1’.

Τι κίνητρα μου παρέχει το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Το πρόγραμμα παρέχει υψηλά οικονομικά κίνητρα. Προβλέπεται επιχορήγηση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες (τύπος Α) με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Επίσης προβλέπεται ειδική κατηγορία επιχορήγησης για αυτοτελείς παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μόνο των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας (τύπος Β) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Δεν έχω τα χρήματα για να καλύψω το υπόλοιπο ποσό πέραν της επιχορήγησης. Προβλέπεται κάποιο δάνειο;

Μπορείς να απευθυνθείς στην τράπεζα που επιθυμείς και να ζητήσεις χορήγηση άτοκου δανείου για το υπόλοιπο ποσό πέραν της επιχορήγησης που θα λάβεις από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Η διάρκεια αποπληρωμής του άτοκου δανείου προβλέπεται από 4 έως 6 έτη και αν επιθυμείς μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να προεξοφλήσεις το δάνειο χωρίς καμία επιβάρυνση.

Η αμοιβή του Ενεργειακού επιθεωρητή και του Συμβούλου μηχανικού της walldone καλύπτονται ως έξοδα από το πρόγραμμα;

Ναι, τα έξοδα αυτά καλύπτονται από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 μετά την υπαγωγή του ακινήτου σου στο πρόγραμμα.

Ποιες επιπλέον αμοιβές για μελέτες και εγκρίσεις καλύπτονται από το πρόγραμμα;

Καλύπτονται έξοδα για τυχόν μελέτες και εγκρίσεις οι οποίες απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση των παρεμβάσεων (έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αρχιτεκτονική μελέτη όταν απαιτείται έγκριση συμβουλίου αρχιτεκτονικής, μελέτη ενεργειακής απόδοσης όταν το έργο αφορά ριζική ανακαίνιση, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, κτλ).

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να πάρω σειρά προτεραιότητας κατά την συνεργασία μου με την walldone;

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021. Αφού κατεβάσεις τα δικαιολογητικά μέσω της εφαρμογής βγαίνεις απευθείας στη σελίδα όπου μπορείς να προγραμματίσεις το ραντεβού σου. Μόλις κλείσεις ραντεβού έχεις πάρει πλέον και αριθμό προτεραιότητας που τίθεται σε ισχύ κατόπιν συγκεκριμένων βημάτων για τα οποία ενημερώνεσαι από τον Σύμβουλο μηχανικό της walldone στο ραντεβού.

Εξασφαλίζω κάποια σειρά προτεραιότητας για την υποβολή της αίτησης μου όταν συνεργαστώ με την walldone;

Βεβαίως! Λόγω της μεγάλης ζήτησης που πάντα υπάρχει στα προγράμματα του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, τηρείται από την walldone αυστηρή σειρά προτεραιότητας και για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021.

Ποιες υπηρεσίες θα μου παρέχει ο Σύμβουλος μηχανικός της walldone;

Ο Σύμβουλος μηχανικός της walldone θα σε καθοδηγήσει στη συλλογή των δικαιολογητικών και θα προβεί στον λεπτομερή προέλεγχο. Η συνεργασία σου μαζί του είναι καθοριστική για την άρτια προετοιμασία της αίτησής σου και για την έγκαιρη και όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη κατάθεσή της, την ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα για να ξεκινήσουν οι υποβολές των αιτήσεων. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον γίνει η υπαγωγή σου στο πρόγραμμα, ο Σύμβουλος μηχανικός σου θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει την πλατφόρμα για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα αναρτά σε αυτήν τα απαραίτητα παραστατικά/πιστοποιητικά και στο τέλος θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου.

Πού θα βρω λίστα με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται στη δική μου περίπτωση;

Αυτόματα η Smart Online εφαρμογή i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 δημιουργεί λίστα με τα δικαιολογητικά της δικής σου περίπτωσης μέσω της επιλογής «Απαραίτητα δικαιολογητικά». Κατέβασε το PDF και η λίστα που θα βρεις θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις εύκολα τα δικαιολογητικά σου για την προετοιμασία της αίτησης.

Θα χρειαστώ Ενεργειακό επιθεωρητή κατά την προετοιμασία της αίτησης για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Ναι είναι αναγκαία η συμμετοχή Ενεργειακού επιθεωρητή στη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησής σου. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ απαιτεί ΠΕΑ το οποίο έχει εκδοθεί από τις 27/11/2017 και μετά. Ακόμα όμως κι αν το έχεις, ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποίηση και οπωσδήποτε απαιτείται ολοκληρωμένη σύνταξη του ειδικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων, πριν την υποβολή της αίτησής σου στο πρόγραμμα.

Αν έχω ήδη ΠΕΑ χρειάζεται να βγάλω καινούργιο για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Εφόσον έχεις ήδη ΠΕΑ με ημερομηνία έκδοσης από τις 27/11/2017 και μετά, θα πρέπει να ελεγχθεί από τον Ενεργειακό επιθεωρητή αν απαιτούνται τροποποιήσεις σε αυτό ώστε να είναι συμβατό με τις προϋποθέσεις που θέτει το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021. Εφόσον δεν έχεις ΠΕΑ ή έχεις ήδη ΠΕΑ με ημερομηνία έκδοσης όμως πριν τις 27/11/2017, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποκτήσεις νέο ΠΕΑ.

Πώς θα κλείσω ραντεβού με Ενεργειακό επιθεωρητή της walldone για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Στην Online εφαρμογή i-done | Έκδοση ΠΕΑ συμπλήρωσε τα στοιχεία στα πεδία της εφαρμογής και σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί σου Ενεργειακός επιθεωρητή της walldone για να προγραμματιστεί η επίσκεψή του στο ακίνητο την ημέρα και ώρα που εσύ επιθυμείς.

Πώς θα μάθω αν μπορεί να ενταχθεί η πολυκατοικία μου στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Πολύ εύκολα! Χρησιμοποίησε την Smart Online εφαρμογή i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 και μάθε αν μπορεί να ενταχθεί η πολυκατοικία σου.

Τι διαφορά έχει η αίτηση Τύπου Α από την αίτηση τύπου Β για πολυκατοικία στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Η αίτηση Τύπου Α αφορά παρεμβάσεις σε μεμονωμένα διαμερίσματα (όχι απαραίτητα σε όλα) σε συνδυασμό υποχρεωτικά με παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Η αίτηση Τύπου Β αφορά παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε διαμερίσματα.

Ποιος υποβάλει την αίτηση Τύπου Α για πολυκατοικία στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Την αίτηση Τύπου Α υποβάλλει το φυσικό πρόσωπο που έχει οριστεί εκπρόσωπος των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Ταυτόχρονα και σε υποχρεωτική σύνδεση με την παραπάνω αίτηση μπορεί να υποβάλει ξεχωριστή ατομική αίτηση για το δικό του διαμέρισμα κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα (Πλήρη κυριότητα ή Ψιλή κυριότητα ή Επικαρπία) σε αυτό ανεξαρτήτως ποσοστού.

Ποιος υποβάλει την αίτηση Τύπου Β για πολυκατοικία στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Την αίτηση Τύπου Β υποβάλει το φυσικό πρόσωπο που έχει οριστεί εκπρόσωπος των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Είναι επιλέξιμα τα καταστήματα ή οι επαγγελματικοί χώροι σε αίτηση πολυκατοικίας;

Το πρόγραμμα αφορά μόνο το τμήμα του κτιρίου που έχει χρήση κατοικίας. Τμήματα της πολυκατοικίας με επαγγελματική χρήση όπως καταστήματα, γραφεία, κτλ, δεν είναι επιλέξιμα.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε στην πολυκατοικία μας σχετικά με το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Η σύγκληση προκαταρκτικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία θα ενημερωθούν οι συνιδιοκτήτες για τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και θα τονιστούν τα εξής σημεία ιδιαίτερης βαρύτητας:

α) Για την αίτηση Τύπου Α, σε περίπτωση μη επιθυμίας ή αδυναμίας υποβολής ατομικής αίτησης κάποιου/κάποιων εκ των συνιδιοκτητών θα πρέπει οι συνιδιοκτήτες αυτοί να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα έξοδα του έργου αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια (δεν προβλέπεται για αυτούς άτοκος δανεισμός)

β) Για την αίτηση Τύπου Α, σε περίπτωση απόρριψης ή ανάκλησης της ατομικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα έστω και ενός εκ των συνιδιοκτητών τότε απορρίπτεται το σύνολο των αιτήσεων. Για να υπαχθεί εκ νέου η πολυκατοικία θα πρέπει οι συνιδιοκτήτες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν να δηλώσουν πως θα συμμετέχουν στα κοινόχρηστα έξοδα του έργου αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια (δεν προβλέπεται για αυτούς άτοκος δανεισμός) κατόπιν υποβολής νέας αίτησης από το σύνολο των συνιδιοκτητών

γ) Για την αίτηση Τύπου Α όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με την ίδια τράπεζα για τη λήψη άτοκου δανεισμού

δ) Για την αίτηση Τύπου Α όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο Σύμβουλο

ε) Για την αίτηση Τύπου Β το τμήμα της δαπάνης κάθε συνιδιοκτήτη πέραν του ποσού της συνολικής επιδότησης θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια του κάθε συνιδιοκτήτη (δεν προβλέπεται άτοκος δανεισμός στην αίτηση Τύπου Β)

στ) Είναι απαραίτητη και στους δύο τύπους αίτησης η έκδοση ενιαίου Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για το σύνολο του κτιρίου που έχει χρήση κατοικίας. Αφού εκδοθεί το ΠΕΑ και το κτίριο βρίσκεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη τότε για την αίτηση στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ εκπονείται μελέτη από τον ενεργειακό επιθεωρητή με την οποία οριστικοποιούνται οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θα δηλωθούν την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Ποιος είναι ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μετά τις παρεμβάσεις όπως θα περιγράφονται στην υποβολή αίτησης Τύπου Α;

Για αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Α είναι βασική προϋπόθεση του προγράμματος η επίτευξη αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Υπάρχει ελάχιστος ενεργειακός στόχος για την αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β;

Για αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος σε σχέση με την κατάταξη στο Α΄Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Πώς θα κλείσω ραντεβού με Ενεργειακό επιθεωρητή της walldone για την έκδοση ΠΕΑ για πολυκατοικία;

Στην Online εφαρμογή i-done | Έξυπνη έκδοση ΠΕΑ συμπλήρωσε τα στοιχεία στα πεδία της εφαρμογής και σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί σου Ενεργειακός επιθεωρητής της walldone για να προγραμματιστεί η επίσκεψή του στην πολυκατοικία την ημέρα και ώρα που εσύ επιθυμείς.

Απαιτείται κάποιο πρακτικό με την απόφαση Γενικής Συνέλευσης για υποβολή αίτησης πολυκατοικίας στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Για την υποβολή αίτησης πολυκατοικίας είναι απαραίτητη η ανάρτηση του πρακτικού με τη λήψη απόφασης στα πλαίσια Γενικής Συνέλευσης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με την οποία θα ορίζεται ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας που θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας» (εφόσον δεν υπάρχει), θα προσδιορίζεται το είδος της αίτησης (Τύπου Α ή Τύπου Β) και θα αναφέρεται η σχετική εξουσιοδότηση του εκπροσώπου για την υποβολή στο πρόγραμμα των απαραίτητων στοιχείων και δικαιολογητικών. Επιπρόσθετα μόνο στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας Τύπου Β θα πρέπει να εξουσιοδοτείται ο εκπρόσωπος για το άνοιγμα αριθμού τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με τον ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας» ενώ μόνο στην περίπτωση αίτησης Πολυκατοικίας Τύπου Α θα πρέπει να προσδιορίζεται η κοινή (για όλους τους συνιδιοκτήτες που θα υπαχθούν) συνεργαζόμενη τράπεζα για την λήψη άτοκου δανεισμού.

Πού θα βρω πρότυπο Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης για την υποβολή αίτησης πολυκατοικίας στο Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021;

Μπορείς να κατεβάσεις σε μορφή pdf το πρότυπο Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης για αίτηση Τύπου Α πατώντας εδώ, ή για αίτηση Τύπου Β πατώντας εδώ.

Πώς εκδίδεται ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας»;

Ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια ΔΟΥ καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν από την ΔΟΥ (πχ Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, Κανονισμό, Πρακτικό ορισμού του εκπροσώπου από τη Γενική Συνέλευση, Αντίγραφο της ταυτότητάς του, κτλ).

Πώς εκδίδεται τραπεζικός λογαριασμός συνδεδεμένος με το ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας»;

Μετά την έκδοση ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας» από την αρμόδια ΔΟΥ ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας απευθύνεται στην τράπεζα που έχει αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση και προβαίνει σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που θα συνδέεται με το ΑΦΜ «Διαχείρισης πολυκατοικίας» που εκδόθηκε.

Σε αίτηση Τύπου Α μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις μόνο στα διαμερίσματα χωρίς παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους;

Για να υποβληθεί αίτηση Τύπου Α πρέπει να προβλέπονται και κοινόχρηστες παρεμβάσεις στην πολυκατοικία.

Πώς προκύπτει η χρήση κατοικίας των διαμερισμάτων σε αίτηση Τύπου Β για πολυκατοικία;

Ειδικά στην αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β που αφορά αποκλειστικά κοινόχρηστες παρεμβάσεις, η χρήση κατοικίας των διαμερισμάτων προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης σε συνδυασμό με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Ποιες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται κοινόχρηστες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Κοινόχρηστες θεωρούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν στο εξωτερικό κέλυφος της πολυκατοικίας, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις (πχ. αντικατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος κεντρικής θέρμανσης, αναβάθμιση και πιστοποίηση ανελκυστήρα, αντικατάσταση εξώπορτας πολυκατοικίας, αντικατάσταση κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού, αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων, κτλ).

Σε πολυκατοικία δεν υπάρχει εγκατεστημένος ανελκυστήρας (υπάρχει μόνο το φρεάτιο και πόρτες). Είναι επιλέξιμη δαπάνη η εγκατάσταση ανελκυστήρα;

Επιλέξιμη θεωρείται μόνο η παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ανελκυστήρα, που έχει εγκατασταθεί πριν την 01/07/1999.

Είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ;

Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενου ανελκυστήρα ή αντικατάστασης του με νέο υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης είναι επιλέξιμες και δαπάνες που αφορούν προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Στις αιτήσεις πολυκατοικιών Τύπου Β ποιες παρεμβάσεις θερμομόνωσης είναι επιλέξιμες;

Ειδικά για αιτήσεις πολυκατοικιών Tύπου Β επιλέξιμες παρεμβάσεις θερμομόνωσης είναι μόνο οι περιπτώσεις θερμομόνωσης του δώματος/στέγης και της pilotis. Δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση η θερμομόνωση κατακόρυφων στοιχείων για τις αιτήσεις Τύπου Β.

Ποια είναι τα ανώτερα ποσά επιδότησης για αιτήσεις πολυκατοικιών στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Τα ανώτερα ποσά επιδότησης είναι 50.000€ για κάθε διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α, και τα 80.000€ συνολικά για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Τι περιλαμβάνει το ποσό επιδότησης αίτησης διαμερίσματος συνδεδεμένης με αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Α;

Στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος συνδεδεμένης με αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Α, το ποσό των 50.000€ περιλαμβάνει τις δαπάνες για τις παρεμβάσεις στο διαμέρισμα καθώς και την συμμετοχή του διαμερίσματος (βάσει χιλιοστών) στις δαπάνες των παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους.

Πώς επιλέγονται και επιμερίζονται οι δαπάνες σε αιτήσεις πολυκατοικιών Τύπου Α;

Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α, επιλέξιμες για το πρόγραμμα είναι οι δαπάνες μόνο των διαμερισμάτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα και όλων των κοινόχρηστων παρεμβάσεων. Σε ό, τι αφορά το κόστος των κοινόχρηστων δαπανών επιμερίζεται σε όλους τους συνιδιοκτήτες (βάσει χιλιοστών) των διαμερισμάτων ανεξαρτήτως αν έχουν ενταχθεί ή όχι στο πρόγραμμα τα διαμερίσματά τους.

Σε αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β μπορεί η πρόταση παρεμβάσεων να περιλαμβάνει μόνο αναβάθμιση υφιστάμενου ανελκυστήρα και φωτισμού κοινοχρήστων χώρων;

Ναι επιτρέπεται μόνο η αναβάθμιση υφιστάμενου ανελκυστήρα και φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων.

Απαιτείται η έκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις πολυκατοικίες;

Για την αίτηση Τύπου Α απαιτείται πάντα έκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Για την αίτηση Τύπου Β απαιτείται έκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων μόνο εάν έχουν υλοποιηθεί και παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορεί κάποιος να συμμετάσχει τόσο στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021, όσο και το Πρόγραμμα Επιδότησης Εγκατάστασης Θέρμανσης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής);

Ο συνδυασμός δύο προγραμμάτων δεν είναι επιτρεπτός, διότι έχουν εν γένει ως αντικείμενο κοινές κατηγορίες δαπάνης, οι οποίες μάλιστα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν διακριτά από τα αντίστοιχα παραστατικά – τιμολόγια. Επίσης, τα δύο Προγράμματα παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη επιλέξιμων εργασιών, με κοινό αντικείμενο τις εργασίες για την εσωτερική εγκατάσταση Φυσικού Αερίου.

Πώς μπορώ να λύσω ειδικότερες απορίες που έχω για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Κλείσε δωρεάν ραντεβού με Σύμβουλο μηχανικό της walldone μέσω της Online εφαρμογής i-done | Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 για την ημέρα και ώρα που εσύ επιθυμείς, ώστε να λύσεις κάθε σου απορία. Αφού κατεβάσεις τα δικαιολογητικά μέσω της εφαρμογής βγαίνεις απευθείας στη σελίδα όπου μπορείς να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το ακίνητο μου είναι ενοικιασμένο ή διαμένει κάποιος με δωρεάν παραχώρηση;

Τότε το ακίνητο, όπως είναι φυσικό, δε θα δηλώνεται ως κύρια κατοικία από εσένα (τον ιδιοκτήτη). Η χρήση του όμως ως κύρια κατοικία μπορεί να προκύψει από τη φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) του χρήστη της κατοικίας (ενοικιαστή, κτλ). Ταυτόχρονα η ενοικίαση/παραχώρηση πρέπει να είναι δηλωμένη στο Ε2 σου.

Πως μπορώ να αποδείξω την χρήση της κύριας κατοικίας αν το εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου το απέκτησα πρόσφατα (μετά την 1/1/2020);

Με υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/1986, στην οποία θα δηλώνεις ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται ήδη ή θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία είτε από εσένα είτε από τρίτο πρόσωπο, δηλώνοντας επίσης το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του χρήστη.

Το υπό κατασκευή ή ημιτελές ακίνητό μου μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα;

Δεν είναι επιλέξιμα από το πρόγραμμα υπό κατασκευή ή ημιτελή ακίνητα. Η λέξη «κατοικία» αναφέρεται σε αποπερατωμένα και ήδη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα με χρήση κατοικίας.

Σε πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από το πρόγραμμα πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στο ακίνητό μου;

Τα έργα (ως φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) στο ακίνητό σου θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα δώδεκα(12) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής του ακινήτου σου στο πρόγραμμα.

Ποιος είναι ο στόχος του νέου προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός η μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, αφετέρου η μετάβαση σε ένα «έξυπνο σπίτι». Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smart home) ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως και τα συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σε ποιες νέες ευρύτερες συνθήκες προσαρμόζεται το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021;

Προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία του COVID-19 και γενικότερα ακολουθεί τις επιταγές των καιρών: κλιματική αλλαγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιοποίηση.

Τι κερδίζω από τη ριζική ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου μου;

Κερδίζεις την επίτευξη σημαντικών ποσοστών εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Επιπλέον, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης εντός του ακινήτου, την αναβάθμιση της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας των χρηστών του. Όλα αυτά μαζί επιφέρουν τελικά αύξηση της αξίας του ακινήτου. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς το κέρδος από την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αμοιβή του Ενεργειακού επιθεωρητή και του Συμβούλου μηχανικού της walldone καλύπτονται ως έξοδα από το πρόγραμμα;

Ναι, τα έξοδα αυτά καλύπτονται από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 μετά την υπαγωγή του ακινήτου σου στο πρόγραμμα.

Θα χρειαστώ Ενεργειακό επιθεωρητή κατά την προετοιμασία της αίτησης για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Ναι είναι αναγκαία η συμμετοχή Ενεργειακού επιθεωρητή στη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησής σου. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ απαιτεί ΠΕΑ το οποίο έχει εκδοθεί από τις 27/11/2017 και μετά. Ακόμα όμως κι αν το έχεις, ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποίηση και οπωσδήποτε απαιτείται ολοκληρωμένη σύνταξη του ειδικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων, πριν την υποβολή της αίτησής σου στο πρόγραμμα.

Αν έχω ήδη ΠΕΑ χρειάζεται να βγάλω καινούργιο για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Εφόσον έχεις ήδη ΠΕΑ με ημερομηνία έκδοσης από τις 27/11/2017 και μετά, θα πρέπει να ελεγχθεί από τον Ενεργειακό επιθεωρητή αν απαιτούνται τροποποιήσεις σε αυτό ώστε να είναι συμβατό με τις προϋποθέσεις που θέτει το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021. Εφόσον δεν έχεις ΠΕΑ ή έχεις ήδη ΠΕΑ με ημερομηνία έκδοσης όμως πριν τις 27/11/2017, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποκτήσεις νέο ΠΕΑ.

Πώς θα κλείσω ραντεβού με Ενεργειακό επιθεωρητή της walldone για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ;

Στην Online εφαρμογή i-done | Έκδοση ΠΕΑ συμπλήρωσε τα στοιχεία στα πεδία της εφαρμογής και σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί σου Ενεργειακός επιθεωρητή της walldone για να προγραμματιστεί η επίσκεψή του στο ακίνητο την ημέρα και ώρα που εσύ επιθυμείς.

Τι είναι η δράση Athens Business Green Toolkit;

Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ως αποτέλεσμα επιδιώκεται να προκύψουν εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που θα καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θα προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, θα ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία λειτουργίας.

Σε ποιο σημείο της Αθήνας πρέπει να βρίσκεται η επιχείρησή μου για να μπορώ να υποβάλω αίτηση συμμετοχής στη δράση;

Μπορείς να μάθεις πολύ εύκολα! Χρησιμοποίησε την Smart Online εφαρμογή i-done | Athens Business Green Toolkit και σε λιγότερο από 2’ θα μάθεις αν η επιχείρησή σου βρίσκεται εντός της εγκεκριμένης περιοχής παρέμβασης.

Ποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Athens Business Green Toolkit;

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής έχουν οι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν εντός της περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ ΣΒΑΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) Δήμου Αθηναίων.

Ποιες επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων;

Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιο είναι το ύψος του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού ανά επιχειρηματικό σχέδιο;

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 5.000€ έως 30.000€.

Πόσο είναι το ποσοστό επιχορήγησης;

Τα ποσοστά ενίσχυσης επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων και η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της παρούσας αναλυτικής πρόσκλησης, έχουν ως ακολούθως:

 • Δημόσια Επιχορήγηση (Κοινοτική και Εθνική): 80%
 • Ιδιωτική Συμμετοχή: 20%
Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ΚΑΔ;

Μπορείς να μάθεις πολύ εύκολα! Χρησιμοποίησε την Smart Online εφαρμογή i-done | Athens Business Green Toolkit και σε λιγότερο από 2’ θα μάθεις αν η επιχείρησή σου βρίσκεται στους επιλέξιμους ΚΑΔ.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση;
 • Να δηλώσουν τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά εντός της περιοχής παρέμβασης της δράσης
 • Να διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ επένδυσης καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων. Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά τον σχετικό ΚΑΔ
 • Να έχει κλείσει η επιχείρηση τρεις διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
 • Να κατατάσσονται σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017
 • Να λειτουργούν νόμιμα με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ή ΕΕ, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία
 • Να έχουν την ιδιότητα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης
Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες / παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δράσης;
 • Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα / υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.)
 • Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας για χρήση ψύξης /θέρμανσης χώρων, αλλά και την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού / ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.)
 • Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας
 • Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού
 • Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας
 • Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακούς ελέγχους πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος
 • Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001)
 • Σύμβουλος έργου
Πότε μπορώ να υποβάλλω την αίτησή μου;

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ορίζεται το διάστημα από 05/05/2021 έως και την καταληκτική ημερομηνία 06/08/2021.

Ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δράση;

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης χρηματοδότησης:

 • Οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους
 • Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ)
 • Οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα)

 

Ποια είναι η προθεσμία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων;

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Πώς μπορώ να καλύψω την ιδιωτική συμμετοχή;

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή δάνειο ή συνδυασμό και των δύο.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων;

Η μεθοδολογία αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί είναι η συγκριτική βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως π.χ. τα κέρδη και τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης, την εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής και τον χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης.

Πώς μπορώ να υπολογίσω τη βαθμολογία μου;

Χρησιμοποίησε την Smart Online εφαρμογή i-done | Athens Business Green Toolkit και σε λιγότερο από 2’ θα μάθεις τη βαθμολογία της επιχείρησής σου.

Τι αναφέρει το Άρθρο 40 του Ν. 4488/2017 (Α137/13.09.2017);

Οι δυνητικοί δικαιούχοι αποκλείονται από την ένταξη σε πρόγραμμα ή την υπαγωγή σε καθεστώτα ενίσχυσης, που χρηματοδοτούνται από ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους, εάν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, μέσα σε διάστημα δύο ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής: α) τρεις πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν από τρεις διενεργηθέντες ελέγχους, ή β) δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν από δύο διενεργηθέντες ελέγχους.

Τι προβλέπει ο κανονισμός Ε.Ε. 1407/2013;
 • Το ανώτατο όριο χορήγησης ενισχύσεων de minimis ανέρχεται σε 200.00 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών σε κυλιόμενη βάση.
 • Η ενίσχυση υπολογίζεται σε επίπεδο “ενιαίας επιχείρησης”, εφόσον υπάρχουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις
 • Ενιαία επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων δεν μπορεί να λαμβάνει ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ποιες επιχειρήσεις αποτελούν “ενιαία επιχείρηση”;

Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

 1. μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης
 2. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης
 3. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας
 4. μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.